Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Τα πρώτα στάδια του κερατόκωνου, πότε εμφανίζεται και ποιά μέτρα αντιμετώπισης υπάρχουν.

Στα πρώτα στάδια ο κερατόκωνος προκαλεί μια ελαφρά θολάδα και διαστρέβλωση της όρασης, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθησία στο έντονο φως Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στην εφηβεία ή στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του ασθενούς. Εμένα προσωπικά εμφανίστηκε στα 16 μου χρόνια. Ο κερατόκωνος μπορεί να εξελίσσεται για 10 με 20 χρόνια και μετά να σταθεροποιηθεί. Το κάθε μάτι συνήθως εξελίσσεται διαφορετικά.
Τα γυαλιά και οι μαλακοί φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διόρθωση της όρασης στις μέσες και μικρές αποστάσεις όπως και του αστιγματισμού που προκαλείται από τα πρώτα στάδια του κερατόκωνου. Όσο η ανωμαλία της όρασης μεγαλώνει και ο κερατοειδής υμένας συνεχίζει να λεπταίνει και να αλλάζει σχήμα , οι σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί επαφής είναι οι πιο κατάλληλοι για να διορθώσουν την όραση σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι φακοί επαφής πρέπει να διαλεχτούν προσεκτικά έτσι ώστε να εφαρμόζουν όσο το δυνατόν πιο καλά στο μάτι. Πρέπει να γίνονται συχνά τσεκ απ και οι φακοί να αντικαθίστανται όποτε κρίνεται απαραίτητο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή όραση.
Σε πολλές περιπτώσεις , μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς υμένα. Αυτό οφείλεται στις ουλές που δημιουργούνται στο μάτι , στην προχωρημένη λέπτυνση του υμένα και στην ευαισθησία του ματιού στους φακούς επαφής. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αντικαθιστά τον κερατοειδή υμένα με ένα υγιές μόσχευμα.
Η ακριβής αιτία της εμφάνισης του κερατόκωνου δεν είναι γνωστή. Δεν είναι μια κοινή πάθηση του ματιού αλλά είναι αρκετά σπάνια. Μια εκτίμηση είναι ότι από κερατόκωνο πάσχει 1 στους 2000 σε γενικό πληθυσμό Συναντάται παντού και δεν εμφανίζεται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό , κοινωνικό ή πολιτιστικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: