Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ένας Χρόνος Μέτα Το Crosslinking Από Τον Greek. Ποιά η Εξέλιξη Του Κερατόκωνου.

Καλησπέρα σε όλους.

14 Απριλίου 2009, ένας χρόνος πέρασε από την επέμβαση (limited topography-guided prk+cxl). Πριν λίγες μέρες πήγα στο γιατρό για την καθιερωμένη τοπογραφία.
Τα αποτελέσματα προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά για μένα. Η τοπογραφία δείχνει σταθεροποίηση μέχρι τώρα του κερατόκωνου. Αυτό φαίνεται τόσο από τις τιμές
K1,K2 για όποιον ενδιαφέρεται που έχουν παραμείνει σταθερές από τον Οκτώβριο και βελτιωμένες σε σχέση με την προ-επέμβασης κατάσταση, αλλά και από το
πάχος του κερατοειδή που έχει αυξηθεί ελαφρώς από τότε που έκανα την επέμβαση (έχω χάσει συνολικά γύρω στα 100μm ιστού στο λεπτότερο σημείο ελόγω της prk αλλά οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με τις τότε μετρήσεις αμέσως μετά την επέμβαση).

Αυτή τη στιγμή βλέπω με γυαλιά 7/10 και στα δύο μάτια, κάτι που ήταν άπιαστο για μένα πριν την επέμβαση. Με φακούς η όραση είναι αρκετά καλύτερη (όχι 10/10 με μαλακούς ημερήσιους φακούς που δοκίμασα αλλά βλέπω 1-2 γραμμές παραπάνω).

Γενικά, είμαι υπέρ της επέμβασης και ιδιαίτερα της cxl, τουλάχιστον προς το παρόν. Επειδή η κατάστασή μου δεν ήταν καλή, η prk με βοήθησε πάρα πολύ. Ωστόσο είναι ένα ρίσκο που παίρνει κάποιος καθώς λεπταίνεις τον ήδη λεπτό κερατοειδή μας. Δεν ξέρει κανένας εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τη cxl αλλά όταν υπάρχει συνεχής επιδείνωση είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει για τη σταθεροποίηση του κώνου.

Σχετικά με ερωτήσεις που λαμβάνω για το εάν μπορεί καποιος να αποκτήσει 10/10 όραση με την επέμβαση:
Εφόσον κάποιος είναι σε αρχικό στάδιο, τότε μπορεί, ναι, και το λέω με βάση πραγματικές ιστορίες. Αλλά, πρώτον, ο κερατόκωνος είναι "ατομική" ασθένεια και εξελίσσεται διαφορετικά στον καθέναν. Επίσης, τα μάτια ανταποκρίνονται διαφορετικά στην επέμβαση, ακόμα και στο ίδιο άτομο. Στη δική μου περίπτωση π.χ. το δεξί μου μάτι βελτιώθηκε αρκετά περισσότερο σε σχέση με το αριστερό.
Δεύτερον, όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μία ιδιαίτερη πάθηση και το να ζητάς 10/10 όραση είναι μερικές φορές ουτοπικό ή μπορεί να δώσει προσωρινά αποτελέσματα. Έτσι, ο καθένας αξιολογεί τις λύσεις που του προτείνει ο οφθαλμίατρός του και αποφασίζει κατάλληλα. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει το καλό της σταθεροποίησης αλλά και το μειονέκτημα των λίγων χρόνων που έχει εφαρμοστεί.

Αυτά από μένα,
Greek

Η τοπογραφία των ματιών , πριν το crosslinking



Η τοπογραφία των ματιών μετά το crosslinking



Για να δείτε τις τοπογραφίες καλύτερα, πατήστε πάνω στην φωτογραφία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: