Σάββατο 30 Μαΐου 2009

«Βλαστικοί» φακοί επαφής αποκαθιστούν την όραση

ΛΟΝΔΙΝΟ 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι μια βλάβη των ματιών που οδηγεί σε τύφλωση μπορεί να αποκατασταθεί με τη βοήθεια φακών επαφής στο εσωτερικό των οποίων θα αναπτύσσονται βλαστικά κύτταρα τα οποία έχουν εξαγάγει οι γιατροί από τον ίδιο τον ασθενή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι φακοί αυτοί θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης ατόμων που έχουν υποστεί βλάβες στον κερατοειδή τους χιτώνα είτε εξαιτίας κάποιας ασθένειας είτε εξαιτίας ατυχήματος. Αναφέρουν μάλιστα ότι η βελτίωση γίνεται πολύ γρήγορα αφού μέσα σε λίγες εβδομάδες χρήσης των «βλαστικών» φακών οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν την όρασή τους σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο στην οποία οι γιατροί θα παίρνουν βλαστικά κύτταρα από τα μάτια του ασθενούς, θα τα πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα τα τοποθετούν στην επιφάνεια των φακών επαφής. Τα βλαστικά κύτταρα ερχόμενα σε επαφή με το μάτι μετατρέπονται στον τύπο των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες και έτσι επιδιορθώνεται το πρόβλημα. Ηδη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο σε ασθενείς και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά αφού όλοι οι ασθενείς είχαν εντυπωσιακή βελτίωση στην όρασή τους.