Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Κερατομέτρηση Στα Μάτια Μου!



Ήρθε η ώρα να ανεβάσω την κερατομέτριση που έκανα στα μάτια μου το 2006. Να πω οτι στις εικόνες που ανέβασα τα στρόγγυλα, όπως σωστά φανταστήκατε είναι τα μάτια μου. Στην κλίμακα στα αριστερα το κόκκινο είναι...το κακό (σχηματισμός κώνου και λέπτυνση του κερατοειδούς υμένα), ενώ το μπλέ είναι το καλό (φυσιολογική δομή του υμένα).
Η εικόνα που φαντάζει σαν...αναμέτρηση του Παναθηναικού με τον Ολυμπιακό, αυτή που κυριαρχεί το κόκκινο με το πράσινο, δείχνει το μάτι το οποίο θα πάω για εγχείρηση. Όπως φαίνεται ο κεντρικός κώνος βρίσκεται στο κάτω μέρος του ματιού. Σε όλο αυτό το μέρος του ματιού παρατηρείται και μια λέπτυνση του υμένα κερατοειδούς.
Η δεύτερη εικόνα απεικονίζει το μάτι με την μικρότερη ζημιά. Το δεξί. Εδώ παρατηρούμε ότι το μάτι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση με εξαίρεση τον κόνο που βρίσκεται στο κέντρο του ματιού.
Ένα προβληματάκι που αντιμετωπίζω είναι στην εφαρμογή του φακού επαφής του αριστερού ματιού. Επειδή ο κώνος βρίσκεται στο κάτω μέρος του ματιού είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις καμπυλότητα στο φακό τέτοια ώστε να παραμένει στο μάτι. Γιατί? Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Να πώ ότι οι ημίσκληροι φακοί είναι κατά πολύ μικρότεροι από τους μαλακούς φακούς. Πιάνουν την καμπύλη της κόρης του ματιού και εφαρμόζουν εκεί πάνω. Στο αριστερό μου μάτι εφαρμόζει ο φακός στο κέντρο του ματιού , αλλά ο κώνος που υπάρχει στο κάτω μέρος του , τον ανασηκώνει με συνέπεια να μπαίνει κάτω από τον φακό φυσαλίδα αέρα και να πετάει τον φακό απο το μάτι.Αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια , αλλά δεν συμβαίνει και σπάνια. Έχω χάσει γύρω στους δέκα φακούς επαφής. Από 220€ που κοστίζει ο ένας...
Στο δεξί μάτι ο κώνος , ευτυχώς, βρίσκεται στο κέντρο του ματιού με αποτέλεσμα ο φακός να τον "αγκαλιάζει" και να εφαρμόζει πολύ καλά πάνω στο μάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπω 10/10 απο αυτό. Από το αριστερό να σημειώσω ότι βλέπω 6/10 . Με φακούς πάντα...
Τέλος να σημειώσω ότι λόγω της μη καλής εφαρμογής του φακού στο αριστερό μάτι , υπάρχουν έντονα γδαρσίματα σε αυτό που στην εικόνα φαίνονται ώς η ροζ περιοχή στο κάτω μέρος...





8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κερατόκωνοχτυπημένος και εγώ.Προχωρημένος στο αριστερό λιγότερο στο δεξί.Προσπαθώ να βάλω φακούς αλλά είτε με ενοχλούν πολύ είτε δεν φτιάχνουν την όραση στο κακό μάτι.Καμία πρόταση για ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ σχετικά με τον κερατόκωνο εφαρμοστές φακών επαφής?
Ευχαριστώ

Κώστας είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήλθες στο blog!

Το οτι οι φακοί επαφής θα σε ενοχλούν στο μάτι , ιδιαίτερα στην αρχή είναι το μόνο βέβαιο! Όσπου να τους συνηθήσει το μάτι θα έχεις μια δυσκολία.
Τις καμπυλότητες για τους δικούς μου φακούς επαφής τις κατέγραψε ο οπτικός μου εδώ στην Κοζάνη(φάγαμε αρκετές ώρες και δοκιμάσαμε πολούς φακούς). Σε όσους γιατρούς έχω πάει μου είπαν ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι δυνατοι για τα μάτια μου...

Πολύ πιθανό να μην μπορείς να έχεις καλή όραση στο αριστερό σου μάτι λόγω της θέσης των κώνων που υπάρχουν στο μάτι σου.
Εγώ στο αριστερό μου μάτι, επειδή όπως γράφω στο post ο κώνος βρίσκεται χαμηλά και δεν μπορεί να πατήσει καλά ο φακός , αναγκάστηκα να φορέσω φακό επαφής μικρότερης διαμέτρου. Ο αριστερός φακός μου είναι 25% μικρότερος απο τον δεξί. Ετσι περιόρισα κατά πολύ την πιθανότητα να πέσει ο φακός απο το μάτι.Να σημειώσω ότι στο αριστερό μου μάτι βλέπω μόλις 6/10 με τους φακούς...

Τέλος να πώ ότι δεν υπάρχει κάποιος (δεν έχω ακούσει τουλάχιστο) στην Βόρεια Ελλάδα που να δηλώνει...specialist στον κερατόκωνο.

Να είσαι επιφυλακτικός αν κάποιος γιατρός σου προτείνει κάποιους ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής για τον κερατόκωνο. Αυτοί είναι κάτι μαλακοί φακοί με ενισχυμένο κέντρο που προσπαθούν να κάνουν την δουλειά των ημίσκληρων.
Εκτός του ότι είναι πανάκριβοι, δεν έχουν τα ίδια απτελέσματα στην όραση με τους ημίσκληρους.

ελπίζω να σε βοήθησα λίγο με αυτά που σου έγραψα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα και σε σενα.Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες και με ημίσκληρους και με μαλακούς αλλά..οι μεν πρώτοι με ενοχλούν πολύ και δεν μπορώ να τους συνηθήσω ενώ οι μαλακοί δεν διορθώνουν την όραση.Αρχίζω να σκέφτομαι την λύση της επέμβασης με "πάγωμα" του κερατοειδή και στην συνέχεια laser.Γαμώ τους κερατόκωνους μου μέσα!

Κώστας είπε...

"Αρχίζω να σκέφτομαι την λύση της επέμβασης με "πάγωμα" του κερατοειδή και στην συνέχεια laser"

Τι είναι αυτό ρε?
Μπορεί να γίνει επέμβαση με laser?
Απο οσο ξέρω οταν κανεις laser αφαιρείται μα στρώση απο τον κερατοειδη υμένα. μπορεί να αφαιρεθεί στρώση του υμένα τόση ώστε να φύγει και ο κώνος που έχει σχηματιστεί?
Είναι ασφαλές αυτό που λές?

Ανώνυμος είπε...

www.laservision.gr μπές εκεί και θα καταλάβεις.

Κώστας είπε...

Δεν αναφέρει πουθενά για οριστική λύση του προβλήματος . Μόνο για "συντήρηση" και λύση για 10 χρόνια.

εκτός αν τα λέει πουθενα αλλόυ και δεν τα βλέπω.

Και κάτι άλλο που δεν διευκρινίζει. η θεραπεία γίνεται σε όλα τα μάτια ή μόνο σε αρχικό στάδιο?

patsiouri είπε...

Ρε παιδιά,ανατρίχιασα μιλάμε!

Κώστας είπε...

Ψυχραιμία patsiouri μου, ψυχραιμία.
Δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα όσο φαίνονται....
:)